22 november 2012

Een graantje toevoegen

In 2006, het Rembrandtjaar, begon Pieter Hogenbirk met de strip Rembrandt. Hij mocht een keer aanschuiven bij een televisieprogramma over Rembrandt. De ene na de andere bekende Nederlander kwam voorbij om te vertellen dat hij of zij een speciale band met Rembrandt had. De presentatrice vond het allemaal prachtig. Er was onder andere aandacht (lees: reclame) voor Rembrandt de musical.



Aan het eind kwam de presentatrice terecht bij Pieter, en ze vroeg: "Zo, dus jij wilt ook een graantje meepikken van de aandacht voor Rembrandt?"*)

De musical is alweer vergeten, en de BN-ers hebben nu weer hele andere speciale banden. Maar de strip Rembrandt bestaat nog steeds. Niet om een graantje mee te pikken, maar om een graantje toe te voegen aan het fenomeen Rembrandt. En ook aan het fenomeen De Ruyter wordt een graantje toegevoegd, want daar is ook een strip van, van - wat een toeval - de makers van Rembrandt. En die twee stripfiguren komen ook nog eens samen in de animatiefilm Heldt van Hollandt. Dat wordt een grandioze toevoeging aan de mythevorming rondom deze twee helden van de Gouden Eeuw. Je zou er spontaan een loflied van gaan zingen.

In Heldt van Hollandt komen trouwens geen liedjes. Voor zover nu bekend.

*) Dat is hoe ik het mij herinner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten