30 december 2011

Vrolijke boot

In het noorden des lands huist een animatiestudio met de naam Happy Ship. Zoals ze zelf zeggen op hun website:
"[...] We are a small 3D studio situated in the northern parts of The Netherlands, where we make short films and gags, produce VFX for movies and TV, and plan for our really big things."
 Vorige week ben ik bij ze op bezoek geweest om - 'geheel vrijblijvend' zoals dat heet - te kletsen over Heldt van Hollandt. Ons bloedeigen "really big thing". Wederom een klein stapje verder in de richting van het doel. Happy Ship doet leuke dingen goed, en goede dingen leuk. Kijk maar op hun website. Als ik het goed begrepen heb zagen ze wel een rol voor zichzelf als producent van een animatic van Heldt van Hollandt. En uiteraard stelden ze vragen waar ik een antwoord op mag verzinnen en maakten ze opmerkingen waar ik over na mag denken.

Maar: een bedrijf dat Happy Ship heet mee laten werken aan een film vol zeeslagen, dat kun je toch niet laten schieten?

Over schieten gesproken: ze hebben ook een film over een kanon gemaakt.


Een zee vol Engelse schepen, en één van die schepen heet Happy Ship. Ik zie het wel voor me.

18 december 2011

Hollandse properheid

Eén van de eerste afleveringen van de strip De Ruyter gaat in op de Hollandse properheid.

Denkend over de finale zeeslag in de film Heldt van Hollandt zag ik opeens een scène voor me waarin honderden schippersvrouwen op de kade van Vlissingen de was aan het doen zijn, en zo een enorme wolk van zeepsop produceren. De Engelse vloot gaat vervolgens roemloos ten onder in 't schuim.

07 december 2011

Logistiek

Heldt van Hollandt speelt zich af op zee en in drie steden: Vlissingen, Amsterdam en Londen. Om de bewegingen van drie van de hoofdpersonen te visualiseren heb ik onderstaand kaartje gemaakt.



De hoofdletters zijn schermutselingen op zee. De arabische cijfers zijn de reizen van De Ruyter, de romeinse cijfers de reizen van Ayscue, en de kleine letters de reizen van Rembrandt. Met mijn voorliefde voor infographics is het niet onmogelijk dat een dergelijk kaartje nog in de film gaat verschijnen.

25 november 2011

Tijdgenoten

De vraag die ik meestal krijg als ik vertel dat ik een script aan het schrijven ben voor een animatiefilm waarin De Ruyter en Rembrandt spelen is: "Waren dat dan tijdgenoten?"

Ja, dat waren tijdgenoten.

Rembrandt leefde van 1606 tot 1669, De Ruyter van 1607 tot 1676. De film speelt zich af ergens tussen 1653 en 1658. In die periode was Oliver Cromwell Lord Protector van Engeland. En dat is in de film hun grote vijand. Maar indien nodig neem ik een loopje met de geschiedenis.

Zo heb ik bijvoorbeeld nog geen bewijs kunnen vinden dat De Ruyter en Rembrandt ooit bij elkaar in de buurt zijn geweest, laat staan elkaar ontmoet hebben. Zelfs op Google vind je de twee namen zelden op dezelfde pagina. Behalve op dit weblog natuurlijk.

13 november 2011

Eyeworks gaat nog spijt krijgen...

...hoop ik.

In het kader van een script dating (een clubje animatoren en scenaristen die elkaars synopsissen naar een hoger plan proberen te bekritiseren) heb ik een synopsis geschreven voor Heldt van Hollandt. En met één simpele muisklik werd deze synopsis ook naar Eyeworks verstuurd. Eyeworks heeft onder andere de films Komt Een Vrouw Bij De Dokter, De Brief Voor De Koning en Nova Zembla geproduceerd. Helaas hebben ze op dit moment voor Heldt van Hollandt geen belangstelling. Enerzijds vanwege, en ik citeer:
We weten niet goed wat we als kijker bij deze film aan het einde hebben geleerd van het verhaal.
En anderzijds, en ik citeer wederom:
Daarnaast zijn er op dit moment al veel projecten bij ons in ontwikkeling en daardoor hebben we geen ruimte voor nieuwe plannen.
Spijtig. Gelukkig heb ik hier wel wat geleerd. De synopsis moet duidelijker maken dat de kijker iets gaat leren van de film. En gelukkig hadden mijn script dates ook nog een paar goede suggesties in het verlengde daarvan. En iemand anders wist me weer te vertellen dat Eyeworks niet aan animatie doet, dus dat het opsturen van de synopsis sowieso zinloos was.

Aan het werk maar weer!

(Onderstaand schetsje heb ik gemaakt nadat het me opeens opviel dat zowel De Ruyter als Rembrandt behoorlijk rond zijn, zoals Pieter ze tekent. Misschien moet De Ruyter wel wat hoekiger worden in de film om de tegenstelling tussen de personages beter uit te laten komen.)


28 oktober 2011

Vrijdag

"Vrijdag schrijfdag", dat proberen we er in te houden. Ten behoeve van producenten, intendant en overige belangstellenden is er de afgelopen week hard gewerkt aan een synopsis. Vandaag was het weer gewoon zeemijlen maken in het script.


Rembrandt heb ik de meeste woorden in de mond gelegd: 85. De Ruyter is een man van weinig woorden, al zou je dat hier niet zeggen. Toevallig heb ik een scène geschreven waarin hij uitgebreid debatteert met Cromwell. Met name over de aanvalsplannen van Cromwell, en hoe De Ruyter daar niets tegen kan doen. U begrijpt: Cromwell is de slechterik van het verhaal.

20 oktober 2011

Hoe het begon

Vorig jaar was ik me wat aan het verdiepen in het schrijven van scenario's voor animatie. Voor het maken van (een deel van) een animatiefilm kun je subsidie aanvragen bij het Filmfonds. Je project komt eerder in aanmerking voor subsidie als het voldoet aan drie of meer van de onderstaande zeven kenmerken. (Geknipt en geplakt uit het aanvraagformulier.) De moed zonk me in de schoenen. Hoe kun je ooit een film schrijven die aan die voorwaarden voldoet? Totdat ik me opeens bedacht dat Pieter en ik al voortdurend in de weer zijn met hoofdpersonages uit de Nederlandse cultuur. Waarom stoppen we ze niet samen in één film? (Waarom bedacht ik me dat? Daar moet ik nog iets moois voor verzinnen. Er viel een appel op mijn hoofd of ik zat in bad en riep "Eureka!" Zoiets.)

Heldt van Hollandt:
  • speelt zich overwegend af in Nederland, en in een andere Lidstaat van de Europese Unie, namelijk Engeland. Check!
  • heeft De Ruyter en Rembrandt als hoofdpersonages, allebei behorende tot de Nederlands cultuur. Check!
  • is hoofdzakelijk in de Nederlandse taal geschreven. Check!
  • is niet gebaseerd op een literair werk. :-(
  • heeft betrekking op kunst en kunstenaars. Check!
  • heeft betrekking op historische figuren en gebeurtenissen. Check!
  • heeft betrekking op historische politieke kwesties. :-(
Vijf van de zeven. Kom maar op met die subsidie. :-)

(O, eerst een formulier invullen.)

07 oktober 2011

De anderen

De Nederlandse animatiewereld is in rep en roer. Het is alweer jaren geleden dat er een avondvullende animatiefilm van Nederlandse bodem te zien was, en nu zijn er opeens meerdere producties die lonken naar de titel: "Eerste Nederlandse animatiefilm sinds "Als je begrijpt wat ik bedoel"." Deze week werd het startsein gegeven voor TrippelTrappel. Nog niet zo lang geleden werd Heinz The Movie aangekondigd. De Sprookjesboom staat in de steigers. En laten we Nijntje niet vergeten.

Tegen de tijd dat deze films klaar zijn hopen we een scheepslading animatoren nodig te hebben voor Heldt van Hollandt. Dus dat komt mooi uit.

23 september 2011

Vorderingen

Terwijl er op velerlei gebieden aangaande de film Heldt van Hollandt weinig nieuws te melden valt, vordert het script gestaag. Dankzij een handige betaalbare add on op het gratis programma Celtx zijn die vorderingen zelfs te volgen. Vandaag heb ik 899 woorden geschreven.


Het script heeft nu 5.084 woorden en ik heb er in totaal 21 uur en 55 minuten aan gewerkt. Ik vraag me af of er normgetallen zijn voor zoiets.

19 september 2011

Filmposter! (Nou ja, bijna.)

Onderstaand ontwerp voor een filmposter stamt nog uit de tijd dat de film De Ruyter heette. Inmiddels is de film omgedoopt tot Heldt van Hollandt. Al of niet met hoofdletters, daar denken we nog over na.



Ook de sterrencast is uiteraard nog onder voorbehoud. Met name omdat nog geen van allen gepolst is aangaande hun deelname.

17 september 2011

Trailer! (Nou ja, bijna.)

Elke film heeft een trailer. Heldt van Hollandt gaat die ook krijgen. Als eerste post in dit blog presenteren wij u met trots de eerste opzet voor de trailer.

Die hoeven we alleen nog maar te storyboarden en te animeren.