28 december 2015

Sikkepit jota zier fluit donder

Het einde van het jaar komt met rasse schreden naderbij. Tijd om de balans op te maken.

De film Heldt van Hollandt is dit jaar geen sikkepit, jota, zier, fluit of donder verder gekomen.



05 december 2015

Filmpostercliché: Blauw

In de serie filmposterclichés deze keer "Blauw".


Een cliché dat uitstekend toepasbaar is voor Heldt van Hollandt. Een mooie klassieke Hollandse wolkenlucht er boven, en ook buitenlandse bioscoopgangers zullen worden aangetrokken.

13 november 2015

Hollandse helden? Wat is dat nou weer?

Nou, dat is dus een serie boekjes over "De grootste Hollandse Helden uit de Nederlandse geschiedenis" die je kunt bestellen. Michiel de Ruyter en Rembrandt van Rijn doen ook mee. Heeft helemaal niks van doen met de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt. Behalve dan dat ze zo te zien bijna hetzelfde lettertype gebruiken. Voor 15 boekjes betaalt u 54,90 euro inclusief verzendkosten.

22 oktober 2015

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

Kort  na het bericht dat Heldt van Hollandt niet meedingt naar de BosBros Talent Award kwam de evaluatie van de jury binnen:
Een animatiefilm in de setting van de Gouden Eeuw. Getekend in een komische stripstijl. Een spannend verhaal met zeeslagen, ontvoeringen, list en bedrog. De uitgewerkte scene laat zien dat de toon komisch en vol slapstick is.

Als je dit leest, blijf je eigenlijk een stripboek voor je zien. En bovendien is er helaas zojuist al een succesvolle live actiefilm rond De Ruyter gemaakt, dus… geen goed plan.

Jammer genoeg is de evaluatie wat summier. En ik begrijp de reden(en?) voor afwijzing niet zo goed. Maar ik begrijp dat de jury een keuze heeft moeten maken. Ik ben reuze benieuwd naar de drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar. Wat kan wachten lang duren.

Een naar het Engels vertaalde strook van Rembrandt voor het tijdschrift DUTCH

30 september 2015

Schip tot zinken gebracht

Da's nou jammer. Bericht van BosBros.
De jury heeft drie genomineerden gekozen uit in totaal 30 inzendingen.
Het spijt me te moeten meedelen dat jouw concept niet is geselecteerd.

Dit betekent niet dat het niet goed was, want de keuze was helemaal niet gemakkelijk. 
Op naar de volgende kans!

Eén van de kaarten uit het prototype van het De Ruyter kaartspel.

04 september 2015

De scheepsjongens van (de) Bontekoe

In het kader van "kijken naar de concullega's" heb ik De scheepjongens van Bontekoe gekeken.

Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat het de scheepsjongens van het schip de Bontekoe waren. Blijken het de scheepsjongens van kapitein Bontekoe te zijn.

In de film De scheepsjongens van Bontekoe zien we hoe drie jongemannen in de Gouden Eeuw het ruime sop kiezen, op weg naar Batavia. De reis is niet zonder gevaren en onderweg maken ze het één en ander mee. Gelukkig weten ze de meeste problemen het hoofd te bieden en wordt hun vriendschap hechter op de koop toe.

Je zou het een road movie kunnen noemen. Op zee dan, wel te verstaan. De film richt zich op een jong publiek. Het tempo ligt laag en de gebeurtenissen worden overzichtelijk verteld. Langdradigheid en saaiheid liggen op de loer. Hier had het snoeimes uitkomst kunnen bieden.

Ik ken het boek niet, maar ik denk dat sommige zaken in de film zitten omdat ze in het boek zitten. "Herkenbaar" voor de ouderen in de bioscoopzaal. De jongelui zal het volgens mij worst wezen. Wie van onder de 15 heeft het boek wél gelezen?

Gelukkig hebben we bij Heldt van Hollandt geen last van culturele of historische bagage.
Historische bagage ... dat is iets waar de film De Ruyter ook mee kampt. Hierover later meer.


16 augustus 2015

Treatment van Heldt van Hollandt

Morgen gaat er een 11 pagina's tellende PDF naar BosBros. Met daarin een synopsis, een treatment, een personage-overzicht en een scène van de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt. Mijn deelname aan de Burny Bos Talent Award. En dan is het wachten op het oordeel van de deskundige jury. Kans op eeuwige roem en vijfduizend euro.

Een treatment en personage-overzicht had ik nog niet. Als scène heb ik gekozen voor de scène waarin De Ruyter in handen van de Engelsen valt.

Dit document duikt op als je in Google zoekt op "heldt" en "van" en "hollandt".

27 juli 2015

De beroemdste olifant van de zeventiende eeuw

We hebben het hier al eerder gehad over Hansken, de olifant die Rembrandt getekend heeft, en zijn wonderbaarlijke reizen. Opgetekend door Michiel Roscam Abbing in het boekje Rembrandts olifant. Mede door dit boekje heeft Hansken een fikse rol gekregen in Heldt van Hollandt.

Michiel Roscam Abbing is nu bezig met een nieuw boek over Hansken, met nog meer wetenswaardigheden over deze bijzondere slurfdrager. Hansken heeft zelfs al een eigen website: elephanthansken.com. Daarop is ook het hiernaast getoonde 'Hanskenbord' te zien. "In ontwikkeling."

Net als Heldt van Hollandt.

07 juli 2015

De strijd voor de onafhankelijkheid die 80 jaar zou duren

Da's een lange ondertitel voor een film van 108 minuten.

In het historische drama Kenau zien we hoe aan het begin van de 80-jarige oorlog Haarlem wordt verdedigd tegen het oprukkende Spaanse leger. Kenau Simonsdochter Hasselaar speelt daarbij een belangrijke rol. Altijd mooi om een stukje rasechte Hollandse geschiedenis te zien.

Maar, wacht even. Volgens de moderne geschiedschrijving is de rol van mevrouw Hasselaar in het verleden nogal overdreven. Dat ze in Haarlem heeft gewoond is wel duidelijk. En dat ze haar mannetje stond ook. Maar haar aandeel in de strijd is mogelijk beperkt geweest.

Maar ja, daar kun je minder goed een spannende avonturenfilm van maken. Dus de schrijvers hebben zich hier en daar wat vrijheden veroorlooft. Zo gaat er een dochter op de brandstapel om Kenau boos te maken op de Spanjaarden. En wordt er wat gegoocheld met overvallen op het ijs en tonnetjes buskruit.

Wat mij betreft hadden ze het nog wel wat gekker mogen maken. En er had wel wat humor in gemogen. Dingen waar het Heldt van Hollandt niet aan zal ontbreken: gekkigheid en humor.

17 juni 2015

Nog even over dat bloot ...

Ik beweer dan wel steeds dat er bloot zit in Heldt van Hollandt, maar stelt u zich daar vooral niet te veel van voor. Het is gewoon keurig schildermodellenbloot.

De Ruyter komt op bezoek bij Rembrandt en treft daar in het atelier onverwacht een geheel ontklede dame aan. En Rembrandt zelf gaat ook nog uit de kleren. Daar blijft het bij, voorlopig.

28 mei 2015

Nieuwe prijzen, nieuwe kansen

Van de website van BosBros:


"Wij willen graag animatiefilms maken voor kinderen", zegt Burny Bos. Heldt van Hollandt is geen kinderfilm. Zou het wel (meer) kunnen worden. Het bloot zal niet direct een struikelblok zijn, maar het Engels misschien wel. We kunnen natuurlijk altijd nog de Engelsen Nederlands met een Engels accent laten praten. Michiel Huisman lijkt me in dat geval wel geschikt als Lord Cromwell.

06 mei 2015

De stem van De Ruyter

De stem van De Ruyter in Heldt van Hollandt? Misschien moeten we die gewoon laten doen door de acteur die Michiel de Ruyter speelt in de gelijknamige film.


Op de Facebook-pagina van Strip2000 staat een filmpje waarin hij een korte toespraak houdt ter gelegenheid van de publicatie van De Ruyter 3 - Hijs de zeilen! Dit is de link naar het filmpje: https://www.facebook.com/strip2000/videos/vb.137233579718581/722800344495232/?type=1&theater

17 april 2015

Geen De Ruyter en Rembrandt, maar het beweegt wel

Samen met John Croezen maak ik 26 korte animaties voor RTV-Drenthe. John legt een soort draadmodel over mijn tekeningen en kan ze vervolgens - als was hij een virtuele poppenkastspeler - laten bewegen.


Deze techniek is ook uitstekend toe te passen op de tekeningen van Pieter Hogenbirk. Dus we hopen binnenkort, als we onze handen iets minder vol hebben, een trailer voor Heldt van Hollandt in elkaar te kunnen ... eh ... poppenkastspelen.

23 maart 2015

Door de benen

In de serie filmposterclichés deze keer "Door de benen".


Niet zo heel geschikt voor de film Heldt van Hollandt vanwege de korte benen van de hoofdrolspelers. Toevalligerwijs komt deze scène wel voor in de film. Rembrandt is De Ruyter aan het schilderen aan dek. Hij vraagt De Ruyter om een gezicht te trekken alsof hij een onbekend schip in de verte ziet aankomen. Net op dat moment ziet De Ruyter een onbekend schip in de verte.

04 maart 2015

Een glaasje drinken en een kaartje leggen

Onderhanden werk: Een etiket voor een fles wijn en een kaartspel. De fles wijn zal verkrijgbaar zijn bij de feestelijke verschijning van het derde album van De Ruyter. Het kaartspel is al geruime tijd in ontwikkeling. In deze versie van het prototype is de ruiten heer De Ruyter. Zoals het er nu voor staat wordt het spel een deck builder. Wat wel heel toepasselijk is, want het leven van De Ruyter speelt zich grotendeels af op het dek. (Haha.)


In het kader van de algehele promotie van de film Heldt van Hollandt zal vanzelfsprekend Rembrandt ook een rol krijgen in het spel.

13 februari 2015

Wie is je favoriete personage uit de film?

Het aantal personages in de film Michiel de Ruyter liegt er niet om. In onderstaand plaatje staan ze netjes naast elkaar.


In Heldt van Hollandt lopen er een stuk minder rond. Rembrandt en De Ruyter zijn verreweg het meest aan het woord. Dan hebben we nog Cromwell - de grote vijand - en Ayscue - de kleine vijand. Dat is het wel zo'n beetje. Al die admiralen (Tromp, Hein en Lumeij) schrijf ik er misschien nog uit.


24 januari 2015

Eén piepklein puntje van kritiek

Michiel de Ruyter, de film mét Michiel de Ruyter maar zónder Rembrandt van Rijn, krijgt tot op heden goede kritieken. Daar kunnen wij van de film Heldt van Hollandt alleen nog maar van dromen. Michiel de Ruyter overtreft ons nu al op drie punten.
1. De film is eerder. Aanstaande maandag is de wereldpremière. Heldt van Hollandt heeft nog niet eens een voltooid script.
2. De film is langer. Twee komma vijf uur, zo wordt gezegd. Heldt van Hollandt blijft waarschijnlijk op één komma vijf uur steken. Maar daar valt natuurlijk nog wat aan te doen!
3. De film heeft meer zeeslagen. Vijf. Heldt van Hollandt heeft er drie. Maar daar valt natuurlijk nog wat aan te doen!
Kortom: er is nog genoeg te doen!



05 januari 2015

Zouden we toch bijna Ouwe Tjeerd vergeten

Eén van de personages uit de strip De Ruyter is Ouwe Tjeerd, een zeebonk met een hart van ... eh ... laten we zeggen: een zeebonk met een hart. Opvallend genoeg heeft Ouwe Tjeerd geen rol in de film Heldt van Hollandt. Dat is omdat de basis van het script al gelegd was nog voordat Ouwe Tjeerd zijn intrede deed in de strip.

Ondertussen is de rol van Ouwe Tjeerd in De Ruyter steeds groter geworden, en heeft zijn kleinzoon, Kleine Tjeerd, zelfs al een eigen strip. Dus misschien moeten we Ouwe Tjeerd alsnog opvoeren en één van de opvarenden maken.

Ouwe Tjeerd als bouwplaat. Ontwerp: Maarten Janssens (3eyedbear.com). De bouwplaat is (was?) te verkrijgen bij Strip2000 bij aankoop van een album van De Ruyter.